Írások

5+1 tipp a törpeharcsa ellen

SpecialX
SpecialX
2020.10.08 09:14
5+1 tipp a törpeharcsa ellen

A törpeharcsa finoman szólva nem várt vendég a bojlis etetésen, ráadásul ahol egy van, ott hamarosan jóval több is lesz. Hogyan horgásszunk törpeharcsás helyeken? Ebben a cikkben összefoglaljuk a legfontosabbakat, amiket nem árt ha tudsz abban az esetben, ha törpeharcsákkal teli vízben próbálsz meg bojlizni.

törpeharcsás vizek horgászata

Horgászok egyik legnagyobb ellensége: a törpeharcsa.

A törpeharcsa egy rendkívül invazív halfaj, ami hatalmas károkat képes okozni nem csak az etetésünkön, hanem a halak szaporodásánál is, ugyanis előszeretettel fogyasztja az ikrákat és szinte minden mást is, ami táplálékként szolgálhat számára. Aki nem csak a pár hektáros, könnyedén meghorgászható, pontyokkal zsúfolásig teli "bojlis" tavakon méreti meg magát, hanem folyamatosan kihívásokat keresve nem fél a vadvizektől, nagyobb tározóktól, az előbb vagy utóbb bele fog futni olyan vizekbe is, ahol bizony nagy mennyiségben található törpeharcsa. A legfontosabb azt tudni, hogy a kiválasztott vízterületen milyen mértékben számíthatunk a kis ördögök jelenlétére, ugyanis ahol sok van, ott a taktikát is ez alapján kell megtervezni. Az általunk összefoglalt tippek és tanácsok ésszerű érveken alapulnak és rendkívül hasznosak lehetnek azok számára, akiknek nincs tapasztalatuk törpeharcsás vizek horgászata terén.

1. Kerüljük a feltűnést, ne etessünk sokat

Az etetés kérdése mindig egy sarkalatos dolog, ugyanis mindenki másképp vélekedik róla. Mi nem vagyunk a nagy etetés hívei, véleményünk szerint a szelektív pontyhorgászat nem arról szól, hogy minél nagyobb feltűnést keltsünk az etetésen. Nem kell minden hal figyelmét felkeltenünk ha szelektálni szeretnénk. Sokan már itt elbukják a törpeharcsa elleni harcot azzal, hogy össze vissza etetnek mindent, de ami a legfontosabb, hogy nagy mennyiséget. Azt a stratégiát, hogy kijelölünk összesen két helyet, majd nagy mennyiségű alapozó etetéssel kezdünk jobban járunk ha elfelejtjük, ugyanis előbb vagy utóbb egy törpeharcsa banda figyelmét is fel fogjuk kelteni, amiktől utána garantáltan nem fogunk tudni szabadulni, mert azok bizony addig nem nyugszanak, amíg mindent fel nem zabálnak onnan.

2. Válasszuk a keresőhorgászatot

Ha mindent arra alapozunk, hogy majd egy konkrét helyre behúzzuk a halakat, akkor bizony sikerrel fogunk járni, csak éppen a törpék is jönni fognak. Sokkal jobban járunk, ha keresőhorgászatot folytatva minél több ideális pontot keresünk, amiket kis etetéssel (1-2 marék bojlival) megetetünk. Célszerű a horgászat elején minél több ilyen pontot találni, és megjelölni őket, majd kizárólag egy marék bojlival megetetni. Annál jobb, minél távolabb vannak ezek a helyek egymástól és persze minél több van belőle annál több lehetőségünk lesz a halakat is megtalálni. Két botra célszerű 4-6 helyet kijelölni, majd ezeket napi egy marék bojlival etetni. A szerelékeket célszerű 24 óránként ellenőrizni, ha pedig egy helyen a törpeharcsa jelenlétét tapasztaltjuk, akkor pedig váltsunk, hagyjuk azt a helyet, egy napig ne is etessük. Véleményünk szerint a törpeharcsás vizek horgászata során, pláne ha szelektálni szeretnénk, ez a legjobb taktika.

3. Használjunk merev előkezsinórt

A lágy előkéket felejtsük el, ugyanis a törpeharcsák pillanatok alatt képesek azt összepödörni, így ellehetetlenítve a halfogást. Legjobb megoldás véleményünk szerint az, ha telibe merev fluorocarbon előkezsinórt használunk, ez ugyanis jóval ellenállóbb ebből a szempontból. A D-rig egy kiváló választás lehet törpés területeken, így ezt bátran ajánljuk.

4. Lebegő, keményített, könnyített csalik

Ha azt tapasztaljuk, hogy a törpeharcsák jelen vannak, akkor mindenképpen keményített horogcsali javasolt valamiféle könnyítéssel, ami többféleképpen kivitelezhető. Használhatunk például egy szem kikönnyített ("balanszírozott") és keményített horogcsalit, valamint ha hóember felkínálást szeretnénk használni, akkor egy szem keményített süllyedő horogcsali egy szem lebegő bojlival felkínálva jelenthet megoldást. Miért kell mindenképpen könnyíteni és ilyen esetben? Ennek oka az, hogy a könnyű csalinak köszönhetően nem képesek a törpeharcsák az aljzathoz szorítani, így sokkal nehezebben tudják szétrágni. Legkönnyebb dolguk a süllyedő csalival van, ha már kikönnyítettet vagy hóember felkínálást alkalmazunk, akkor megnehezítjük a dolgukat. Persze használhatunk önmagában lebegő horogcsalit is, így lesz a legnehezebb dolguk, viszont a lebegő horogcsali kiválasztásánál is igyekezzünk olyat választani, ami keményített. Ez nem azt jelenti, hogy a teljesen ki van szárítva, hanem hogy a gyártás során nagyobb mennyiségű kötőanyaggal készült, így lassabban ázik fel. Kínálatunkban kapható Balancer fantázianévre hallgató lebegő horogcsali tervezésénél ez volt az egyik legfontosabb szempont, így bátran ajánljuk ezt a terméket ilyen esetekre is.

5. Csali bevonása

Ha a taktika ellenére törpék jelenlétét tapasztaljuk és biztosra szeretnénk menni, akkor jó megoldás az, ha úgy tesszük ellenállóbbá a csalinkat, hogy bevonjuk zsugorfóliával vagy harisnyával. Mindkettő jó, a fólia azonban hatékonyabb védelmet biztosít, viszont jobban bezárja a csalit, ez azonban nem a világvége, hiszen úgyis rakunk egy pár szemet a horog köré etetésként, amik viszont képesek magukból teljes mértékben kiadni a bennük rejlő csalogatóanyagokat.

6. Válasszunk megfelelő bojlit

A bojli helyére be lehet helyettesíteni bármilyen más csalit is, sokan nyúlnak egyből a tigrismogyoróhoz ha törpeharcsás vizen horgásznak, ámbár szerintünk egy minőségi beltartalommal rendelkező, megfelelően emészthető csali a pontyok számára sokkal jobb választás, ezért mi a bojlin kívül semmi mást nem használunk. Ami a lényeg, hogy válasszunk olyan bojlikat, amik lehetőleg rendelkeznek a megfelelő kötöttséggel és nem oldódnak le pár óra után. Ellenkező esetben esélyünk sincs egy törpeharcsás vízen horgászva. Bátran ajánljuk a mi termékeinket, ezek ugyanis rendelkeznek a megfelelő kötöttséggel, emészthetőséggel és ami a legfontosabb: magas beltartalmi értékekkel.

"Ezt a bojlit nem eszi a törpeharcsa!"

Jelenleg talán a legnagyobb marketingfogás a bojli értékesítésénél az, ha azt állítjuk, hogy az adott terméket nem eszi a törpeharcsa. Ezt azonban még egy víz alatti feltétellel sem bizonyította senki. Nem véletlen! Ha törpés vízen horgászunk, akkor bizony kell a magas minőségű bojli, de ami legalább olyan fontos, az az imént felsorolt pár pont, legfőképpen a megfelelő stratégia! Bizony lehet törpés vizeken is sikeresen horgászni tigrismogyoró, harisnya és zsugorfólia nélkül is, ha az ember odafigyel arra, hogy hogyan horgászik. Ha ezt a pár tippet megfogadod, jóval nagyobb esélyekkel indulsz egy törpeharcsákkal sűrűn lakott vízterületen horgászva. Háromfán rendkívül sok törpeharcsa található, ha érdekel hogyan horgásztunk tigrismogyoró, zsugórfólia és harisnya nélkül, akkor nézd meg a túráról készült kis filmünket.

Sok sikert!

További írások

Merenyei víztározó

35 kg felett Merenyén

Tenyezok_a_pontyhorgaszatban

Tényezők a pontyhorgászatban

Haromfa_revans_a_toklevelesben

Háromfa - Revans a töklevelesben

bojlis_eloke_kotesek_kd-rig-kotese

Rapid őszi pontyhorgászat a Széki tavon