Írások

Csaliválasztási tippek a különböző időszakokra

SpecialX
SpecialX
2020.08.20 15:39
Csaliválasztási tippek a különböző időszakokra

Ebben a cikkben a csaliválasztásról ejtünk pár fontos gondolatot, kifejtjük, hogy mikor melyik termékünket célszerű használni a különböző időszakokban.

Az általunk képviselt filozófia több szempontból is eltér a megszokottól, ami a csaliválasztásnál is megnyilvánul. Bojlis horgászataink során célunk minden esetben a maximális szelektivitás, a kisebb példányok elkerülése. Csalijainkat is eszerint a szemlélet szerint alkottuk meg. Az első fontos dolog az, hogy nem tulajdonítunk jelentőséget annak, hogy az adott csali milyen ízű aromával készült, ezért a mi termékeink között soha nem fogsz széles "ízvilág" palettát látni. Természetesen fontosak az aromák és az ízek a figyelemfelkeltés miatt, de nem gondoljuk azt, hogy pusztán egy más ízű aromát használva jobb vagy rosszabb eredményt lehet elérni abban az esetben, ha a beltartalmi eltérésről nem beszélünk. Tudjuk, hogy marketing szempontból sokkal egyszerűbb lenne 10-15 féle különböző ízesítéssel árulni a termékeket, de ez ellentmondana az általunk képviselt elvekkel, így ez nem játszik. Mi azoknak az embereknek szeretnénk minőségi termékeket gyártani akik szeretnének az ízvilág fogságából szabadulni és más szempontból közelítenék meg a csaliválasztást. Korábban részletesebben is kifejtettük a véleményünket az ízek és illatok szerepéről, ha kíváncsi vagy olvasd el az erről szóló cikkünket.

Véleményünk szerint ha hatékonyan szeretnénk horgászni akkor a csaliválasztás legfontosabb szempontja a beltartalmi összetétel - szénhidrát, fehérje és a zsír aránya. Az ideális beltartalom függ a célunktól és attól, hogy az év melyik részében járunk éppen. Természetesen ezen felül is vannak fontos szempontok, azonban az általunk legfontosabbnak vélt jellemző a beltartalmi összetétel.

Smoky

Smoky fantázianévre hallgató termékünket magas fehérje, közepes zsír és alacsony szénhidrát tartalom jellemzi. Karakteréből adódóan főként a téli, illetve a tavaszi időben az ívás időpontjáig működhet a legeredményesebben, amennyiben szelektíven szeretnénk horgászni. Természetesen a nyári és őszi időszakban is lehet vele halat fogni, azonban ezekre az időszakokra tudunk jobb megoldást is nyújtani. Tavasszal a halak főként fehérjében gazdag természetes táplálékforrásai még nem állnak olyan szinten rendelkezésükre, mint egy nyári időszakban. Ekkor igyekeznek a télen elvesztett súlyukból mihamarabb visszaszedni, amihez a megfelelő energiamennyiség mellett fehérjékre is fokozottan szükségük van. Ilyenkor zajlik az ikraképzés is, ami szintén igényel bizonyos mennyiségű fehérjét. A relatíve hideg vízben még nem olyan gyors az emésztésük, mint a nyári időszakban, ezért ilyenkor még nem szükséges az extrém energiatartalmú bojlikat használnunk, mint amilyen a Summer Star és a Golden. Ezekből nagyobb mennyiségű energiát képesek hasznosítani, így hamar eltelíthetjük őket, ami után előfordulhat, hogy hosszú ideig nem fognak visszatérni az etetésre. Még a fehérjés csalikkal is vigyázni kell, hiszen ezekkel is hamar túlzásba eshetünk. Magas fehérjetartalma ellenére hallisztet nem tartalmaz.

Karakteréből adódóan intenzív fűszeres ízt adtunk neki, amit kizárólag természetes fűszerekkel érünk el.

smoky bojli

Minden bojlinkat sóval tartósítunk

fűszeres specialx bojli

A kulcs a beltartalmi összetétel

Golden

Magas zsír és közepes szénhidrát és mérsékelt fehérjetartalom jellemzi. Legoptimálisabb időszaknak az őszi hónapok mondhatók, de kimagasló energiatartalma miatt nyáron is kiváló választás. Beltartalmi összetételének köszönhető extrém magas energiatartalom azért kiemelten fontos ezekben a hónapokban, mert ilyenkor bőséges a halak rendelkezésére álló természetes táplálék mennyisége, valamint gyors az emésztésük. Ahogy közeledünk a tél felé még több energiához próbálnak hozzájutni, hogy a lehető legkevesebb súlyvesztéssel vészeljék át a hideg hónapokat. Kiemelkedően magas energiatartalommal bír, így egyszerűen képtelenek ellenállni ennek a csalinak az említett időszakokban.

Mogyoróvajas ízesítéssel rendelkezik.

golden mogyoróvajas bojli

Aranysárga színű kalóriabomba

specialx golden bojli

Precíz műszer

Summer Star

Ahogy a neve is utal rá, a nyári időszak első számú csalija. Extrém magas szénhidrát, alacsony fehérje és közepes zsírtartalommal bír, igazi kalóriabomba, barackos ízesítéssel. A májustól októberig terjedő időszakban teljes fordulatszámon pörög az élet a vízfelszín alatt. A halak számára rendkívül bőséges kínálat van természetes táplálékból, amik főként fehérjedúsak. A pontyok emésztése felgyorsul, és a téli időszakhoz képest a táplálékigényük a sokszorosára nő, kifejezetten az ívásnak köszönhetően is, ugyanis az ívás után igyekeznek az elhasznált energiát mihamarabb pótolni. Ebben az időszakban tapasztalható az a jelenség, hogy a halak a víz felső rétegében szinte mozdulatlanul tartózkodnak, amit sokan úgy értelmeznek, hogy napoznak, és nem táplálkoznak. Tény, hogy a felső vízrétegek főleg napközben jóval melegebbek, azonban valójában ilyenkor az történik, hogy a víz felső rétegeiben olyan magas a tápanyagkoncentráció, hogy jobban megéri nekik nem mozogni, ami természetesen energiát emésztene fel. Ehelyett az történik, hogy mivel a víz felső rétegeiben az áramlás jóval nagyobb, mint lentebb, a halak ezt kihasználva kiszűrik a vízben lévő apró táplálékokat és ezt hasznosítják. Ilyenkor nehéz őket kimozdítani ebből az állapotból, muszáj nekik olyan csalival előállni, ami magas energiatartalommal bír és megéri nekik kimozdulni a már említett állapotból. A magas fehérjekoncentráció miatt ezt egy pusztán fehérjére kihegyezett csalival nehéz lesz elérni. A pontyokról tudni kell, hogy a fehérjét, habár rendkívül gyorsan, de nagyon rossz hatásfokkal tudják emészteni és hasznosítani. Ebben az időszakban dominálnak a szénhidrátos csalik, amik kimagasló energiaforrást jelentenek a halaknak, de tökéletesen működnek a magasabb zsírtartalmú termékek is, a lényeg a maximális kalória és energiatartalmon van.

summer star bojli

Extrém magas szénhidráttartalom

summer star specialx bojli

Nyári időszak csodafegyvere

Bátran ajánljuk a termékeinket azoknak, akik szeretnének kimagasló eredményeket elérni a vízparton.

Sok sikert kívánunk!

További írások

Izek_es_illatok_szerepe_a_pontyhorgaszatban

Ízek és illatok szerepe a pontyhorgászatban

Olom_elhagyos_szerelek_keszitese

Ólom elhagyós szerelék készítése

Haromfa_revans_a_toklevelesben

Háromfa - Revans a töklevelesben

tavaszi_pontyhorgaszat_a_prodi_to_partjan

Tavaszi pontyhorgászat a Pródi tó partján