Írások

Háromfa - Revans a töklevelesben

SpecialX
SpecialX
2020.06.16 11:31
Háromfa - Revans a töklevelesben

A háromfai horgásztó rendkívül ismert a hazai bojlis közösségben. Ez nem véletlen, ugyanis hamar rabul tudja ejteni azokat a horgászokat, akik a kihívást keresik. Sűrű töklevélrendszer, meseszép halak, csend és nyugalom, igazi kihívás. A Zöld Pokolnak is becézett víz véleményünk szerint a hazai pontyhorgászat egyik mekkája. Három dolog jut először eszünkbe erről a vízterületről: sűrű töklevélrendszer, csodálatos színekben pompázó egészséges pontyok és a hihetetlen nyugalom. Életünk eddigi legjobb túráján vagyunk túl. Hogy miért? Kiderül..

háromfa tökleveles tó

Hihetetlen környezet..

Ezt a bojlis túrát megelőzően szintén Háromfán, a VIP álláson eltöltött 5 napból rengeteget tanultunk. Akkor 14 kapást sikerült elérni, amelyből csupán 6 halat tudtunk megszákolni. Sokan mondták, hogy ez Háromfán a sűrű töklevélrendszer miatt nem olyan nagyon rossz arány, azonban mi nem tudtuk megemészteni ezt eredményt. Más vizeken történő horgászataink során szinte halvesztés nélkül szoktunk pecázni, ezért elkezdtünk gondolkodni, hogy mi is lehetne a hiba.

Használt végszerelék bemutatása

Horgászataink döntő többségében fix, nem elhagyós módszerrel horgászunk, ugyanazokkal az előkékkel mint amiket Háromfán is használtunk, így ezekkel nem lehetett probléma. Egyedül az elhagyós szerelék kialakításával lehetett gond, ezért figyelmünket főként ebbe az irányba tereltük. Ólmokat nem szerettünk volna bent hagyni, így maradt a köves megoldás előző alkalomra. A köveket biciklibelső gumival rögzítettük, melyeket olyan vékonyra vágtunk, hogy rugalmasságából adódóan elhagyja a követ a szükséges pillanatban.

Csabi ötlete volt, hogy a kövek helyett használjunk betonkockákat, melyeket forgókapocs segítségével rögzítünk. Ezek az ólmokkal ellentétben nem szennyezik a környezetet, így megszabadulhatunk a problémás bicikli belső gumitól, ugyanis mindketten arra gyanakodtunk, hogy az lehetett a szerelékünk problémás eleme. Nehézség tekintetében nem változtattunk, 250-300g-os betonkockákat készítettünk.

betonkocka elhagyós szerelékhez

A használt betonkockák

Itt még nem állt meg a dolog, ugyanis a klipszet is le kellett cserélnünk egy elhagyós verzióra, továbbá a feltűnő betonkockákat a partszéliben található növényzettel vontuk be, hogy kevésbé legyenek feltűnőek az aljzaton.

bevonatos betonkocka

Mindent a siker érdekében

Alkalmazott taktika

A taktikánk nem változott sokat, szerintünk azzal nem volt gond, ugyanis a kapások jöttek, csak nem tudtuk őket hatékonyan megfogni. Alaposan megvizsgáltuk a területet, majd olyan helyeket kerestünk, ahol van megfelelő vastagságú iszapréteg az aljzaton. Szeretünk iszapos, kifejezetten sűrűn tökleveles részeken horgászni, eddigi tapasztalataink alapján ezeken a részeken sokkal jobb eredményeket tudunk elérni. Találtunk több jó pontot is, melyeket bójákkal megjelöltünk és fejenként 2 elkülönített helyet hoztunk létre, melyeket Summer Star és Golden bojlikkal etettünk 24 óránként pár marékkal. Amíg ezek a helyek pihentek keresőhorgászatot folytatva kezdtük meg a horgászatot.

Második napunk reggelén megérkezett az első látogató, a Golden hóember ismét nem hazudtolta meg fogósságát.

horgászat első hala

Túránk első hala

Nem sokkal később egy újabb ponty jelentkezett, ezúttal egy kisebb, 12,5kg-os példányt sikerült fogni.

12,5 kg háromfai ponty

12,5 kg

Harmadik napunkon az előttünk húzódó patakmeder felőlünk lévő oldalán elhelyezett Golden hóember talált gazdára, a mérleg nyelve pedig 20kg fölé került.

20 kg feletti ponty

Meseszép töves, köszönjük Háromfa..

Itt azonban nem ért véget a történet, ugyanis negyedik napunkon a hatalmas szélben egy újabb 20 felettivel fotózhattunk.

20,4 kg-os ponty háromfán

20,4 kg

ponty visszaengedés

A búcsú pillanata

A csalik és a taktika nagyon jól működtek, ötödik napon a Csabi úgy döntött, hogy visszatér a keresőhorgászathoz, valamint a bojlijaink közül a Smoky-t helyezi a hajszálra. Változtatás eredménye hamar meglett, ugyanis egy nem mindennapi halat szákolhattunk rövid időn belül.

háromfai koi ponty

Nem mindennapi hal

színes ponty töklevélből

Nincsenek szavak..

Összegzés

A túra további részében még két 10kg-os halat sikerült fognunk. Háromfa nem tartozik a könnyen meghorgászható vizek közé, azonban úgy gondoljuk, hogy sikeresnek könyvelhetjük el a túrát. Változtatásaink sikerességét mi sem igazolta volna jobban vissza mint az, hogy a túrát 7 kapásból 7 halat sikerült szákba terelni, a csalik pedig ismét fenomenálisan működtek, ugyanis nem akármilyen átlagsúllyal zártuk a túrát. A taktikánknak köszönhetően sikerült teljes mértékben elkerülni a törpeharcsák figyelmét, kizárólag bojlival horgásztunk, nem használtunk semmilyen magot és egyetlen egy törpeharcsa nem akadt a horogra. Egy cikk keretein belül összefoglaltunk 5+1 pontot, ami hasznos lehet a törpék ellen. Szokásunkhoz híven túránkról film is készült, amit a YouTube csatornánkra töltöttünk fel, de ha lentebb görgetsz, akkor itt is megtalálod! A többi epizódot pedig a Filmek menüpontra kattintva tudod megtekinteni. 

Jó szórakozást a filmhez és sok sikert kíván a SpecialX csapata!

További írások

tenyezok_a_pontyhorgaszatban

Tényezők a pontyhorgászatban

tippek_torpeharcsa_ellen

5+1 tipp a törpeharcsák ellen

hogyan_taroljuk_a_bojlikat

Hogyan tároljuk a bojlikat?

helyvalasztas_tippek

Helyválasztás tippek