Írások

Húsvéti horgásztúra Nemesnádudvaron

Spengler János
Spengler János
2021.04.18 11:44
Húsvéti horgásztúra Nemesnádudvaron

Április 2-án érkeztem meg a 3 napos túrámra. Az általam kedvelt Nemesnádudvari Tőzeges Tavakon a 6-os állasra esett most a választásom. Azért választottam ezt a helyet, mert több kapitális fogásom volt itt a legutóbbi alkalommal.

A 2021-es szezont már a SpecialX társaságában kezdtem. A palettáról a Smoky és Golden 20mm-es bojlikat hoztam magammal csalizáshoz. A 24 mm-es bojlikat pedig etetéshez használtam felezett állapotban.

Húsvéti horgásztúra Nemesnádudvaron

Húsvéti hangulat

A behúzást 10:30 perckor kezdtem meg. Első jelentkező már délben jelentkezett, egy 8 kilogrammos tükörponty személyében, 20mm-es Smoky bojlira.

Nemesnadudvar bojlis tó

Jó kezdet

Majd fél óra múlva elfüstölt a Golden is,egy 10kg-os pikkelyes ponty volt a tettes.

nemesnádudvar ponty

Golden is hamar gazdára talált

Közben feltámadt az északi szél. Nagy reményekkel vártam a következő órákat, hogy még aktívabbak lesznek-e a halak. Három óra kapástalanság után végre megtörte a csendet a kapásjelzőm sípoló hangja. Újra egy 8kg körüli tükrös látogatott meg. Még nem az jött amire igazán vártam,de neki is nagyon örültem.

bojlizas nemesnádudvar

Szerencsére ő volt a legkisebb a túrán

Este hét órakor ismét ugrasztott egy kapás. Ráemelés után éreztem,hogy egy nagyobb hallal van dolgom. Azonnal csónakba szálltam a partmenti fák, bokrok végett, hogy a leakadást és a hal sérülését elkerüljem. Hosszabb fárasztás után felbukkant a tükörponty és megadta magát. Nagy örömömre mérlegeléskor 16,30kg-ot mutatott a mérleg nyelve, ezt a Smoky 20mm-es bojlinak köszönhettem.

Nemesnadudvar ponty

Kiváló állapotban lévő tükrös

Eljött az esti frissítés ideje, ami után nagy reményekkel vártam az éjszaka eseményeit. Végül egész éjjel csendben maradtak a jelzők. Reggel kilenc óra magasságában megszólalt a balos botom, amin Golden volt felkínálva. Ismét csónakba ültem és 12,20kg-os tükörpontyot sikerült szákolnom.

ponty

Reggeli jelentkező

Túra második napján sajnos az előre jósolt hidegfront megérkezett. Halak kapókedvük alábbhagyott, elkezdtek finomabban táplálkozni, sajnos csak a bojlit fogták meg, hiába volt több füstölős kapás is,de egyik sem akadt. Több sikertelen kapás után horogelőkét változtattam Blowback Rig-re. Mindössze pár szem egész 20mm-es, és 4-5 szem 24mm-es Goldent használtam etetéshez.

szerelék, etetés

Behúzásra készen

Ennek a változtatásnak köszönhetem a túra számomra legértékesebb halát. Utolsó nap délutánján figyelmes lettem egy ejtős csippanásra. Igazán nem is vettem komolyan, hiszen az előző nap erőtlen kapásaiból ítéltem meg, majd egy perc elteltével süvítő hangon jelzete a kapásjelzőm, hogy a horog végén igazán érdekes érdeklődőre számíthatók. Ráemeltem, éreztem most ez megvan, és az akadok végett csónakba pattantam. A hal fölé érve csak a farka tövét láttam, gyanús volt, hogy életem első Koi pontyával van dolgom. Mikor másodjára megmutatta magát ott már egészen biztosan láttam, hogy sikerült életem első bakancslistás halát megfognom. Sikeres szákolás után nagy volt az örömöm. Mérlegeléskor kereken 9kilogrammot mutatott a mérleg.

Rapid tavaszi pontyhorgászat a Pródi tó partján

Meseszép példány

Utolsó éjszaka egy kapást sikerült még kicsikarnom, úgyszintén a Goldenre. Sajnos szákolás előtt lefordult az idei első amúrom. Eljött a reggel és véget ért a három napos túrám, viszont sok élménnyel távoztam még a rossz időjárás ellenére is.

SpecialX-nek köszönöm a minőségi csalikat!

Üdv.: Spengler János

További írások

Prodi_to

Tavaszi pontyhorgászat a Pródi tó partján

hetvege_lorinten

Hétvége Lőrintén

tenyezok a pontyhorgaszatban

Tényezők a pontyhorgászatban

visszateres lorintere

Visszatérés Lőrintére