Írások

Ízek és illatok szerepe a pontyhorgászatban

SpecialX
SpecialX
2020.04.09 09:54
Ízek és illatok szerepe a pontyhorgászatban

Talán kijelenthető, hogy a modern pontyhorgászatban a csaliválasztásnál a horgászok egy jelentős részénél az ízvilág kérdése dominál. Véleményünk szerint ez nem a legjobb megközelítése a dolgoknak. Hogy miért? Kifejtjük!

Amióta bojlizással foglalkozunk, nagyon sokat gondolkodtunk már ezen a témán. Bojlis horgászvizek nevű Facebook csoportunkon keresztül nap mint nap látjuk, hogy a horgászok egy jelentős része főként ezzel a kérdéskörrel van elfoglalva, és azt gondolja, hogy horgászatának sikeressége azon múlik, hogy a kiválasztott vízterületre az év adott időszakában a megfelelő ízvilággal készült-e. Véleményünk szerint túl nagy jelentőséget tulajdonít a horgászok egy része annak, hogy az általuk használt csali milyen illatú, ízű aromával készült. Mi is gyártók vagyunk, tudjuk nagyon jól, hogy a horgásziparnak kedvez ez az elképzelés , hiszen így el lehet adni ugyanazt a csalit is akár 10 féle aromával (a színekről nem is beszélve), a horgásznak így egy megoldhatatlan egyenletet adva, melyekből csakis kizárólag hibás következtetés vonható le. Az általános elképzelés az, hogy minden vízterületen, minden évszakban más-más íz "működik", ezért aztán ha a horgász kimegy a vízpartra, nekiáll horgászni, és rövid időn belül nincs kapása, egyből bojlit cserél azt gondolván, hogy egy másik ízzel majd sikeresebb lesz, ezzel azonban több probléma is van szerintünk.

Megfigyelhető, hogy sok esetben a csaliválasztás azzal kerül megindoklásra, hogy: “Ennek aztán nagyon jó illata van!” vagy, hogy: „Na ez aztán nagyon büdös, tuti jó lesz!”, vagy ami még sűrűn elhangozhat, az a "hideg vízben édes, meleg vízben büdös jellegű a nyerő!". Egy másik forgatókönyv az, hogy megkérdezi az ismerőseit, hogy nekik „melyik íz működött” az adott vízen egy bizonyos időszakban, erre aztán természetesen mindenkinél más a válasz, ami nagyon jól megfigyelhető a közösségi médiás csoportokban. A legnagyobb probléma ezzel, amibe sokan nem gondolnak bele az az, hogy egy csali tulajdonságai messze túlmutatnak azon, hogy milyen ízű aroma hozzáadásával készült. Például két "barackos" bojli között ordítóan nagy különbségek lehetnek beltartalmi összetételben, emészthetőségben, komponensek vízoldhatóságában, felázási képességekben, illetve makro és mikro tápanyag összetételben. Mi ezeket a szempontokat tartjuk a legfontosabbnak és ezeket figyelembe véve születtek meg termékeink.

bojli ízvilág

Sokkal több, mint egy "ízvilág"

El is érkeztünk azokhoz a tényezőkhöz, amik véleményünk szerint igazán meghatározzák azt, hogy egy adott csali milyen minőségű valójában. Ezek közül a tápanyagtartalom, illetve az emészthetőség a két legfontosabb szempont, hiszen ezek fogják meghatározni azt, hogy a ponty képes lesz-e energiát hasznosítani a felvett táplálékból, ugyanis a cél a túlélés, és a lehető legtöbb energia hasznosítása a lehető legegyszerűbb és legbiztonságosabb módon.

Ugyanakkor természetesen mi is fontosnak tartjuk, hogy a használt csalinak kellemes, jó íze legyen (amit nem csak egy aroma képes megadni!), máskülönben nem törekedtünk volna erre is a SpecialX bojlik létrehozása során. Fontosak az ízek és az aromák, ugyanis a csaliból kiáramolva ezek segítenek tudatni a pontyokkal azt, hogy a közelben táplálékforrás található, de mi nem hiszünk abban, hogy egy ugyanolyan összetételű csali esetén az aromát például meggyesről banánosra vagy akármilyen másra kicserélve egy eredményesebb terméket kapnánk. Véleményünk szerint ez egy jó marketingfogás és hatásos ösztönző erő a vásárlóra, hogy minél több terméket vegyen le a polcról.

Arról még nem is ejtettünk szót, hogy a vízben és a levegőben egyáltalán nem ugyan olyan formában terjednek az ízek és az illatok, ezáltal miből gondoljuk azt, hogy a pontyok képesek lesznek különbséget tenni egy meggyes és egy barackos bojli között?

Összefoglalva az itt leírtakat: Az aromának a szerepe a figyelemfelkeltés és a kíváncsiság felkeltése. Szerepük természetesen fontos, de a csalik rengeteg egyéb más tulajdonsággal is rendelkeznek, és csupán a hozzáadott aroma, vagy a csali "ízvilága" alapján levonni következtetést véleményünk szerint nem vezet megoldáshoz. Az illatoknak és az ízeknek tudatniuk kell a pontyokkal azt, hogy a közelben finom falatok találhatók. Ehhez persze olyan anyagok is kellenek, amik képesek vízben is oldódni. Véleményünk szerint egy csali nem attól lesz vonzóbb, mint a másik, hogy az banános aromával készült a barackos helyett, Sokkal fontosabb szempontok a megfelelő emészthetőség, precíz beltartalmi összetétel, tápanyagtartalom és egyéb már említett tényezők. Nem kell tehát nyáron büdöset, míg hidegebb, felmelegedő vizekben édes csalit használnunk. Több, mint valószínű, hogy a beltartalomban van eltérés, ami miatt az egyik vonzóbbá válik a pontyok számára, mint a másik.

Szabadulj az ízvilág fogságából és dönts ÉRVEK alapján a csaliválasztás során és meglátod, hogy eredményesebb leszel a vízparton.

Ha pedig tetszett az írás és úgy gondolod, hogy olvasnál még többet a jövőben, akkor görgess egy picit lejjebb és iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol a friss információk mellett időközönként különleges ajánlatokat is közzéteszünk.

Sok sikert!

További írások

35 kg felett Merenyén

35 kg felett Merenyén

tippek_torpeharcsa_ellen

5+1 tipp a törpeharcsák ellen

Októberi pontyhorgászat Fehérvárcsurgón

Októberi pontyhorgászat Fehérvárcsurgón

helyvalasztas_tippek

Helyválasztás tippek