Írások

Ízek és illatok szerepe a pontyhorgászatban

SpecialX
SpecialX
2020.04.09 09:54
Ízek és illatok szerepe a pontyhorgászatban

Talán kijelenthető, hogy a modern pontyhorgászatban a csaliválasztásnál a horgászok többségénél az ízvilág kérdése dominál. Véleményünk szerint ez nem a legjobb megközelítése a dolgoknak. Hogy miért? Kifejtjük!

Amióta bojlizással foglalkozunk, nagyon sokat gondolkodtunk már ezen a témán. Bojlis horgászvizek nevű Facebook csoportunkon keresztül nap mint nap látjuk, hogy a horgászok egy jelentős része csak ezzel a kérdéskörrel van elfoglalva, és azt gondolja, hogy horgászatának sikeressége azon múlik, hogy a kiválasztott vízterületre az év adott időszakában a megfelelő ízvilággal készült-e. Véleményünk szerint túl nagy jelentőséget tulajdonít a horgászok egy része annak, hogy az általuk használt csali milyen illatú, ízű aromával készült. Mi is gyártók vagyunk, tudjuk nagyon jól, hogy a horgásziparnak kedvez ez az elképzelés , hiszen így el lehet adni ugyanazt a csalit is akár 10 féle aromával (a színekről nem is beszélve) , a horgásznak így egy megoldhatatlan egyenletet adva, melyekből csakis kizárólag hibás következtetés vonható le. Az általános elképzelés az, hogy minden vízterületen, minden évszakban más-más íz működik, ezért aztán ha a horgász kimegy a vízpartra, nekiáll horgászni, és rövid időn belül nincs kapása, egyből bojlit cserél azt gondolván, hogy egy másik ízzel majd sikeresebb lesz, ezzel azonban több probléma is van szerintünk.

Vizsgáljuk meg, hogy mi alapján választ csalit az átlagos bojlis horgász. Bemegy a horgászboltba, megnézi a termékeket, kiválaszt egy neki szimpatikus gyártót, amit lehet megszagol és dönt. Sok esetben a döntését azzal indokolja, hogy: “Ennek aztán nagyon jó illata van!” vagy, hogy: „Na ez aztán nagyon büdös, tuti jó lesz!”. Egy másik forgatókönyv az, hogy megkérdezi az ismerőseit, hogy nekik „melyik íz működött”, erre aztán természetesen mindenkinél más a válasz. Sokszor kérdeztük már meg a horgászokat, hogy mégis mi alapján választanak csalit egy horgászatra. A válaszok legtöbbször a következők voltak: "Minél büdösebb, annál jobb" vagy "Hideg vízben édes, melegben pedig büdös a nyerő". Oké, gondoltuk, és miért? Erre aztán már soha nem kaptunk érdemben választ. Sok esetben tehát a döntés oka az, hogy milyen illatú aromával van ellátva az adott termék, sikerét, vagy sikertelenségét is ennek tudja be (tisztelet természetesen a kivételnek ). Az átlagos bojlis horgász tehát a legtöbb esetben az íz alapján dönt, vajon a ponty is ez alapján dönti el, hogy kell e neki az adott csali?

Véleményünk szerint egyáltalán nem. Ahhoz hogy bármilyen szervezet, legyen az ember, ponty, kutya, bármi fejlődni tudjon, tápanyagra van szüksége. Megkülönböztetünk makro és mikrotápanyagokat. Mik is ezek? Makronutriensek a fehérjék, szénhidrátok, zsírok, mikronutriensek pedig a vitaminok, ásványi anyagok. Bármilyen szervezet működéséhez, növekedéséhez energia kell. Az ehhez szükséges energiaszükséglet mérettől, aktivitási szinttől függően változik. Miből tud a szervezet energiát előállítani? A válasz a makronutriensek, azaz a fehérje, szénhidrát, zsír. Egyszerűsítsük a képletet: összefoglalva, ha egy ponty növekedni szeretne, ahhoz neki tápanyagra lesz szüksége. Úgy tűnhet, hogy kicsit eltértünk az ízek és illatok témájától, pedig nem. Ez egy rendkívül fontos része a folyamat megértésének, úgyhogy azt tanácsoljuk, hogy olvass tovább!

A probléma egyik forrása az, hogy manapság az emberek táplálkozásánál a legfontosabb szempont kizárólag az, hogy az adott ételnek jó az íze vagy sem. A legtöbb ember nem ismeri az ételek tápanyag összetételét, előnyeit, hátrányait. Hiába van az feltüntetve a csomagoláson, nem számít, gondolják. Pedig nagyon is igen, ha jobban belegondolunk, az étel általunk érzett íze kizárólag az agyunknak számít. A testünket már nem fogja érdekelni az, hogy a tápláléknak jó íze volt vagy sem. A szervezetünknek csak is kizárólag egy dolog számít, az pedig az étel beltartalmi összetétele. Ennek kivetülése az, hogy mennyire vagyunk elhízva, vannak e betegségeink, vagy sem. Térjünk vissza a pontyokra. Felmerülhet a kérdés benned, hogy a ponty honnan tudná, hogy a bojliknak ami előtte van milyen a makro és mikronutriens összetétele. Ő nem tudja elolvasni a bojli csomagolásán lévő fehérje, szénhidrát, zsír, rost összetételt (hozzáteszem, hogy a horgász sem tudja minden esetben, ugyanis nem minden gyártó tünteti fel ezeket az adatokat). Nos, erre a kérdésre a válasz az, hogy a pontynak nincs szüksége olvasási készségre ahhoz, hogy megtudja, hogy milyen az adott csali beltartalma, van ugyanis egy különleges képessége.

Testének különböző pontjain kémiai receptorok találhatók. Ezek segítségével még "kóstolás" előtt is képes meghatározni azt, hogy az adott csali beltartalma szükséges e számára vagy sem. Ne gondoljuk azt, hogy a pontyok is úgy gondolkodnak mint az emberek, és az ételek felett csak is kizárólag az ízük alapján döntenek. A ponty egy rendkívül okos állat, az embernél jóval fejledtebb érzékszervekkel megáldva, tudja nagyon jól, hogy ő csak akkor fog növekedni és túlélni, ha elegendő tápanyagot visz be a testébe. Célja minden esetben az, hogy a lehető legtöbb energiához jusson a legegyszerűbben és a legbiztonságosabban. Képzeljük el az adott szituációt: tegyük fel, hogy az általunk felkínált csali beltartalma pocsék. Felkínáljuk ezt mondjuk citromos aromával. A ponty megvizsgálja, nem kell neki, mert érzi, hogy erre nincs szüksége, vagy csak kevés mértékben tartalmazza azt, amire szüksége lenne, ezért a szomszéd horgász etetésén lakmározik, mert az ő bojlija viszont már tökéletes beltartalommal rendelkezik. A horgász gondolja, hogy nem kell a pontynak a citromos bojlija, ezért elkönyveli, hogy a citromos "nem működik", ezért lecseréli egy ugyan olyan beltartalmú büdös bojlira. A ponty ismét megvizsgálja, de megint csak érzi, hogy a beltartalom nem változott, ezért ismét nem kell neki, visszamegy a szomszédhoz, aki jó eséllyel meg is fogja fogni, mert jó beltartalmú bojlit használ az adott időszakban. Fontos megjegyezni, hogy nem elég a magas tápanyagtartalom, egy kiemelkedően fontos kérdés még a megfelelő emészthetőség, ugyanis mit sem ér az egész, ha emészthetőségi problémák miatt nem képes kinyerni és felhasználni a csaliban lévő tápanyagokat.

Említettük már, hogy a vízben nincsenek illatok? A hal nem képes szagolni, egyedül ízeket érez, szóval ennyit a bojlik szagolgatásáról. :)

Összefoglalva az itt leírtakat: Az aromának a szerepe a figyelemfelkeltés és a kíváncsiság felkeltése. Tudatnia kell a pontyokkal azt, hogy a közelben finom falatok találhatók. Ehhez persze olyan aroma is kell, ami képes vízben is oldódni, nem beszélve arról, hogy vajon az adott bojliba milyen szinten képes a víz bejutni, ezáltal kimosva az értékes csalogatóanyagokat. Véleményünk szerint a ponty nem az aroma miatt fog úgy dönteni, hogy felveszi e, az adott csalit vagy sem, tehát abszolút nincs értelme ugyanazt a beltartalmú csalit másik aromájúra cserélni. A döntés a beltartalom vizsgálata során fog megszületni, amit a pontyok a receptorjaikon keresztül pontosan képesek érzékelni. Nem kell tehát nyáron büdöset, míg hidegebb, felmelegedő vizekben édes csalit használnunk, nincs jelentősége. Több mint valószínű, hogy a beltartalomban van eltérés, ami miatt az egyik vonzóbbá válik a pontyok számára, mint a másik. Szabadulj az ízvilág fogságából és dönts ÉRVEK alapján a csaliválasztás során és meglátod, hogy eredményesebb leszel a vízparton.

Termékeinkről, filozófiánkról többet megtudhatsz ha IDE kattintasz. Kíváncsi vagy milyen egyéb tényezők játszanak szerepet a sikeres horgászatban? Olvasd el a Tényezők a pontyhorgászatban című cikkünket is.

Sok sikert!

További írások

tenyezok_a_pontyhorgaszatban

Tényezők a pontyhorgászatban

tippek_torpeharcsa_ellen

5+1 tipp a törpeharcsák ellen

hogyan_taroljuk_a_bojlikat

Hogyan tároljuk a bojlikat?

helyvalasztas_tippek

Helyválasztás tippek