Írások

Ízek és illatok szerepe a pontyhorgászatban

SpecialX
SpecialX
2020.04.09 09:54
Ízek és illatok szerepe a pontyhorgászatban

Talán kijelenthető, hogy a modern pontyhorgászatban a csaliválasztásnál a horgászok többségénél az ízvilág kérdése dominál. Véleményünk szerint ez nem a legjobb megközelítése a dolgoknak. Hogy miért? Kifejtjük!

Amióta bojlizással foglalkozunk, nagyon sokat gondolkodtunk már ezen a témán. Bojlis horgászvizek nevű Facebook csoportunkon keresztül nap mint nap látjuk, hogy a horgászok egy jelentős része csak ezzel a kérdéskörrel van elfoglalva, és azt gondolja, hogy horgászatának sikeressége azon múlik, hogy a kiválasztott vízterületre az év adott időszakában a megfelelő ízvilággal készült-e. Véleményünk szerint túl nagy jelentőséget tulajdonít a horgászok egy része annak, hogy az általuk használt csali milyen illatú, ízű aromával készült. Mi is gyártók vagyunk, tudjuk nagyon jól, hogy a horgásziparnak kedvez ez az elképzelés , hiszen így el lehet adni ugyanazt a csalit is akár 10 féle aromával (a színekről nem is beszélve), a horgásznak így egy megoldhatatlan egyenletet adva, melyekből csakis kizárólag hibás következtetés vonható le. Az általános elképzelés az, hogy minden vízterületen, minden évszakban más-más íz működik, ezért aztán ha a horgász kimegy a vízpartra, nekiáll horgászni, és rövid időn belül nincs kapása, egyből bojlit cserél azt gondolván, hogy egy másik ízzel majd sikeresebb lesz, ezzel azonban több probléma is van szerintünk.

Vizsgáljuk meg, hogy mi alapján választ csalit a horgászok egy része. Bemegy a horgászboltba, megnézi a termékeket, kiválaszt egy neki szimpatikus gyártót, amit lehet megszagol és dönt. Sok esetben a döntését azzal indokolja, hogy: “Ennek aztán nagyon jó illata van!” vagy, hogy: „Na ez aztán nagyon büdös, tuti jó lesz!”. Egy másik forgatókönyv az, hogy megkérdezi az ismerőseit, hogy nekik „melyik íz működött”, erre aztán természetesen mindenkinél más a válasz, nem beszélve arról, hogy két "barackos" bojli között ordítóan nagy különbségek lehetnek, ugyanis a bojlik természetesen nem csak aromákból állnak. Sokszor kérdeztük már meg a horgászokat, hogy mégis mi alapján választanak csalit egy horgászatra. A válaszok legtöbbször a következők voltak: "Minél büdösebb, annál jobb" vagy "Hideg vízben édes, melegben pedig büdös a nyerő". Sok esetben tehát a döntés oka az, hogy milyen illatú aromával van ellátva az adott termék, sikerét, vagy sikertelenségét is ennek tudja be. Vajon a ponty is ez alapján dönti el, hogy kell e neki az adott csali?

Véleményünk szerint egyáltalán nem. Ahhoz hogy bármilyen szervezet, legyen az ember, ponty, kutya, bármi fejlődni tudjon, tápanyagra van szüksége. Megkülönböztetünk makro és mikrotápanyagokat. Mik is ezek? Makronutriensek a fehérjék, szénhidrátok, zsírok, mikronutriensek pedig a vitaminok, ásványi anyagok. Bármilyen szervezet működéséhez, növekedéséhez energia kell. Az ehhez szükséges energiaszükséglet mérettől, aktivitási szinttől függően változik. Miből tud a szervezet energiát előállítani? A válasz a makronutriensek, azaz a fehérje, szénhidrát, zsír. Egyszerűsítsük a képletet: összefoglalva, ha egy ponty növekedni szeretne, ahhoz neki tápanyagra lesz szüksége.

A ponty nem akar mást, mint biztonságban a horgászoktól, és egyéb veszélyforrásoktól távol nyugodtan élni, és a növekedéséhez, valamint a fentmaradásához szükséges anyagokhoz hozzájutni számára könnyedén emészthető formában.

A probléma egyik forrása az, hogy manapság az emberek táplálkozásánál a legfontosabb szempont kizárólag az, hogy az adott ételnek jó az íze vagy sem. A legtöbb ember nem ismeri az ételek tápanyag összetételét, előnyeit, hátrányait. Hiába van az feltüntetve a csomagoláson, nem számít, gondolják. Pedig nagyon is igen, ha jobban belegondolunk, az étel általunk érzett íze kizárólag az agyunknak számít. A testünket már nem fogja érdekelni az, hogy a tápláléknak jó íze volt vagy sem. A szervezetünknek csak is kizárólag egy dolog számít, az pedig az étel beltartalmi összetétele. Ennek kivetülése például az, hogy mennyire vagyunk elhízva, de hatással van a betegségek kialakulására is.

A ponty egy rendkívül okos állat, nagyon fejledt érzékszervekkel. Tudja nagyon jól, hogy ő csak akkor fog növekedni és túlélni, ha elegendő tápanyagot visz be a testébe. Célja minden esetben az, hogy a lehető legtöbb energiához jusson a legegyszerűbben és a legbiztonságosabban. Fontos megjegyezni, hogy nem elég a magas tápanyagtartalom, egy kiemelkedően fontos kérdés még a megfelelő emészthetőség, ugyanis mit sem ér az egész, ha emészthetőségi problémák miatt nem képes kinyerni és felhasználni a csaliban lévő tápanyagokat.

Összefoglalva az itt leírtakat: Az aromának a szerepe a figyelemfelkeltés és a kíváncsiság felkeltése. Szerepük természetesen fontos, de a csalik rengeteg egyéb más tulajdonsággal is rendelkeznek, és csupán a hozzáadott aroma alapján levonni következtetést véleményünk szerint nem vezet megoldáshoz. Az illatoknak és az ízeknek tudatniuk kell a pontyokkal azt, hogy a közelben finom falatok találhatók. Ehhez persze olyan aroma is kell, ami képes vízben is oldódni, nem beszélve arról, hogy vajon az adott bojliba milyen szinten képes a víz bejutni, ezáltal kimosva az értékes csalogatóanyagokat. Véleményünk szerint egy csali nem attól lesz vonzóbb, mint a másik, hogy az banános aromával készült a barackos helyett, Sokkal fontosabb szempontok a megfelelő emészthetőség, precíz beltartalmi összetétel. Nem kell tehát nyáron büdöset, míg hidegebb, felmelegedő vizekben édes csalit használnunk, nincs jelentősége. Több, mint valószínű, hogy a beltartalomban van eltérés, ami miatt az egyik vonzóbbá válik a pontyok számára, mint a másik. Szabadulj az ízvilág fogságából és dönts ÉRVEK alapján a csaliválasztás során és meglátod, hogy eredményesebb leszel a vízparton.

Termékeinkről, filozófiánkról többet megtudhatsz ha IDE kattintasz. Kíváncsi vagy, hogy milyen egyéb tényezők játszanak szerepet a horgászat kimenetelében? Olvasd el a Tényezők a pontyhorgászatban című cikkünket is.

Ha pedig tetszett az írás és úgy gondolod, hogy olvasnál még többet a jövőben, akkor görgess egy picit lejjebb és iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol a friss információk mellett időközönként különleges ajánlatokat is közzéteszünk.

Sok sikert!

További írások

35 kg felett Merenyén

35 kg felett Merenyén

tippek_torpeharcsa_ellen

5+1 tipp a törpeharcsák ellen

Októberi pontyhorgászat Fehérvárcsurgón

Októberi pontyhorgászat Fehérvárcsurgón

helyvalasztas_tippek

Helyválasztás tippek