Írások

Miért kínálunk csalit kétféle keménységben?

SpecialX
SpecialX
2022.03.22 20:50
Miért kínálunk csalit kétféle keménységben?

Ez a cikk röviden azt foglalja össze, hogy mi az oka annak, hogy két különböző keménységben kaphatóak a termékeink. Mi a különbség 24H és a 72+ kategóriák között, mikor melyiket célszerű használni és egyáltalán miért van létjogosultságuk?

Ebből adunk most egy kis ízelítőt.

Célszerű talán abból a megközelítésből kezdeni, hogy mit is képviselünk, illetve hogy mi is a fő célunk azzal, hogy saját termékeket fejlesztünk és gyártunk. Röviden: igyekszünk a lehető legtöbb szituációra érvek alapján a lehető legmegfelelőbb megoldást javasolni vásárlóink számára anélkül, hogy összezavarnánk őket megszámlálhatatlan mennyiségű szín és ízvilág kombinációval. Törekszünk arra, hogy a csaliválasztás a lehető legegyszerűbb, és ami fontosabb: legésszerűbb legyen érvekre alapozva.

A csaliválasztás során számtalan tényezőt kell figyelembe venni, amik között a mi elképzeléseink alapján egyáltalán nem szerepel az, hogy milyen ízvilágú a termék. Lényeges dolog a vízhőfok, apróhalak, törpeharcsák mennyisége, az, hogy az év melyik időszakában horgászunk épp, mennyi időt töltünk majd a vízparton, illetve hogy mi is a fő célunk, és az ehhez megválasztott startégiánk az adott horgászatra nézve. Csalit és szükséges kiegészítőket ezen fő tényezők alapján választunk.

Még mielőtt jobban belemennénk, a hatékonyabb megértés érdekében tisztáznunk kell, hogy kínálatunkban a 24H kategória alatt találhatók a kisebb keménységű, 72+ fantázianév alatt pedig a nagyobb keménységgel rendelkező bojlik találhatók.

Mit értünk pontosan keménység alatt?

Nem teljesen azt, amire első hallásra laikusként gondolna az ember, ugyanis kézbe véve mindkét kategória bojlijai kemények lesznek, ha megpróbáljuk őket összenyomni, mivel minden bojlinkat kellően ki kell szárítani pontosan azért, hogy ne romoljon meg tartósítószer használata nélkül. A különbség ott mutatkozik meg igazán, ahol ténylegesen számít is: a vízben. Itt ugyanis már jól látható a kettő közti különbség.

Minden csali esetében a csaliból történő csalogatóanyagok kiáramlásának sebessége függ attól, hogy milyen gyorsan képes bejutni a víz a bojli belsejébe. Ezt a folyamatot hívjuk felázásnak, amit rendkívül egyszerűen tudsz ellenőrizni azáltal, hogy pár óra áztatás után félbevágod a bojlit és látni fogod, hogy milyen mértékben jutott be a víz a csaliba. Ha egy csali lassan ázik fel, annak vannak előnyei és hátrányai is egyben, ezért nincs jó és rossz, fekete és fehér, ugyanis minden az adott szituációtól függ.

Lényeges dolog az is, hogy a felázás időtartamát a vízhőmérséklet jelentős mértékben képes megváltoztatni. Röviden és egyszerűen: hideg vízben lassabban, míg meleg vízben gyorsabban történik meg a felázás. Minden bojli esetén a felázási képesség a gyártás során meghatározásra kerül, ezen később nem lehet már változtatni, éppen ezért ami mondjuk nyáron meleg vízben 24 óra alatt ázik fel teljesen és ezáltal kiad magából minden csalogatóanyagot, az egy február-márciusi horgászaton 10 fok alatti vízhőmérséklet esetén akár 72 órára is simán elnyúlhat. Összegezve tehát: ugyanazt a mennyiségű csalogatóanyagot amit nyáron 24 óra alatt kiadott magából, hideg időben ugyanaz a csali 72 óra alatt fogja kiadni. Persze ez nem pontos szám, csak a különbség szemléltetésére szolgál.

Most, hogy megértettük azt, hogy miért is fontos a felázás, ideje rátérni arra, hogy mi is a különbség a 24H és a 72+ kategóriás bojlik között. Természetesen a felázás időtartama, ugyanis a 24H-s bojlik kisebb keménységgel rendelkeznek, ami azt fogja eredményezni hogy nagyjából feleannyi idő alatt áznak fel teljesen, amiből a már leírtak alapján pedig egyenesen következik az, hogy hamarabb kiadják magukból a pontyok számára ellenállhatatlan csalogatóanyagokat.

Mikor jó ez számunkra? Például egy február-márciusi horgászat esetén, mikor még azért jelentősen 10-12 fok alatt van a víz hőmérséklete, sokkal célszerűbb a 24H-s termékeket választani, mégha hosszabb horgásztúrára megyünk akkor is, ugyanis ilyen hideg vízben a 72+-os termékek nagyon lassan dolgoznának. +1 tipp: a hideg vízben érdemes a csalik csalogatóanyag tartalmát Soaker használatával tovább fokozni, ezáltal a csalik felpuhulnak és a megnövelt attraktivitásnak köszönhetően több jelet küldenek a pontyoknak, amik viszont a hideg víz miatt, illetve abból adódóan, hogy kevesebbet mozognak nehezebben képesek rátalálni az etetésünkre, ezért bátran fokozzuk az attraktivitást.

A hideg időszakban tehát egyértelműen a 24H a nyerő, de mi a helyzet a nyári, koraőszi horgászatok esetén, mikor már meleg a víz? A döntés ilyenkor is egyszerű, ha mondjuk van maximum 24-48 óránk egy hétvégi horgászatra, akkor célszerűbb ismét a 24H-s termékeket választani, mert előbb felkelthetjük a halak figyelmét, ha azonban már egy hosszabb horgásztúrát tervezünk, ahol szeretnénk akár több etetést felépítve szelektíven horgászni, akkor erre a feladatra a nagyobb keménységű 72+-os csalik lesznek megfelelőbbek, ugyanis ezek lassabban és fokozatosabban fognak felázni.

Az őszi időszakban azért még elég melegek a vizek, azonban ha már ismét megközelítjük a 10 fok körüli értéket, akkor a már leírt hideg vízi szituációk lépnek újra életbe, és ismét célszerűbb lesz a 24H-s keménységet választani.

Röviden tehát ennyi lenne. Reméljük sikerült átadni egy keveset abból, amik miatt létjogosultsága van a kétféle keménységnek. Biztos hallottad már azt a kifejezést, hogy 4 évszakos csali nem létezik, amivel mi abszolút egyet tudunk érteni, részben az itt fejtegetett dolgok miatt. Ha az ember a lehető legjobb eredményt szeretné, akkor ezen tényezőket figyelembe véve választ csalit az adott szituációhoz. Mi azért dolgozunk, hogy ezt a lehetőséget biztosítani tudjuk. Ebben a cikkben kizárólag a keménység témáját boncolgattuk, más csaliválasztási tényezőkbe nem mentünk bele részletesen, pedig azok is rendkívül fontosak, azonban ha mindent egy cikkben kellene kivesézni, akkor azt valószínűleg senki nem olvasná végig.

Összegzés:

Nem először mondjuk, hogy egy csali több, mint egy ízvilág, és hogy egyáltalán nem erre kéne fókuszálni a csaliválasztás során. Ahhoz, hogy valaki jó horgász legyen, és kialakuljon bizalom egy adott termékkel kapcsolatban, annak a működését is meg kell érteni egy bizonyos szintig, ugyanis ez véleményünk szerint a modern pontyhorgászathoz már elengedhetetlen.

További írások

nemesnadudvar

Húsvéti horgásztúra Nemesnádudvaron

SpecialX-el a Balatonon

SpecialX-el a Balatonon

Haromfa_revans_a_toklevelesben

Háromfa - Revans a töklevelesben

35 kg felett merenyén

35 kg felett Merenyén