Írások

Tavaszi horgászat Bácsbokodon

Gyugel Balázs
Gyugel Balázs
2022.04.27 17:14
Tavaszi horgászat Bácsbokodon

Húsvéti hosszúhétvégére terveztem egy rövidebb túrat, tervezetten egyedül mentem volna. Aztán horgásztársam Jani kedden jelzett, hogy tudnak hazajönni ünnepekre. Legtöbb tó foglaltsági táblája betelt, így esett a választásunk a bácsbokodi horgásztóra (felső-tó). Ez egy kisebb egyesületi tó, körülbelül 6 hektár, nádasokkal bokrokkal fákkal tarkítva.

Jani évekkel ezelőtt már horgászott ezen a tavon, így volt már neki kis tapasztalata. Csütörtökön Ő ért ki előbb, mivel én csak munka után tudtam elindulni. Délután kettő után meg is érkezett, és elfoglalta az állásunkat. Nagyon szép idő volt aznap. Mire én kiértem már fogott is kettő kisebb pontyot. Következett a kipakolás, sátor állítás. Jani elmondása szerint ezen a tavon igen erős kapásokra és halakra lehet számítani.

bácsbokod tó

Csalinak mindkettem Smoky és Golden csalikat vittünk magunkkal, 24H keménységben 16-20 mm méretben. Jani elsőnek 16 mm Smoky és Goldennel csalizott. Én a 20-as Smokyt egy 14-es Balancerrel könnyítettem ki, másik előkémre pedig egy 20-as Goldent raktam.

merenyei amur

merenyei amur

Etetőhajóval húztunk a szemközti nádfal elé, közel a parthoz, etettésnek minimális mennyiségű bojlit raktunk a csónak tartályába, amit Soakerrel tettünk még vonzobbá a halak számára. Nekem kezdésnek egy 11,20 kg-os nyurga húzta el, Golden bojli tetszett meg neki. Nemsokkal később pedig újabb kapás , ami a kikönyített Smokyt vitte el, 14,40 kg-os ponty. Janinak igaza volt, mind a kettő erős húzós kapással jelentkezett, és igencsak jó erőben voltak, a hidegvíz ellenére is. Közben Janinak is jöttek 6-8 kiló közti pontyok. Nekem elég erősen kezdődött az első bokodi pecám.

merenyei amur

Éjféltől már nem horgásztunk. Pénteken korai kelés, az autók szélvédője lefagyva, de kedvünket ez sem szegte, csalizás és behúzás következett. Csalizás közben láttunk szép halmozgásokat, jó napnak igérkezett ez is. 8 óra lehetett, mikor nekem újból megszólalt a jelzőm. Ráemeltem a botra, és ekkor szemben a nádfal előtt mintha egy harcsa dugta volna ki a farkát a vízből. Elég erősen húzott, a tó felénél ismét kidugta a farka végét, ekkor már kezdünk biztosak lenni benne , hogy egy meglepetés hal van a horgomon. 5-10 perces fárasztás után sikerült egy 13,40 kilogrammos bajszost megszákolni.

merenyei amur

Szép napsütéses időben a szél egyre jobban kezdett feltámadni. Jani közben fogott még pár kisebb pontyot délutánig. Kora délután elővette a táskájából az új horogcsali dipeket, és a chiliport. A hajszálelőkén lévő csaliját elsőnek a dipbe mártotta, azután pedig a chili porban megforgatta, így kínálta fel a halaknak. Ezt a csalit már egy 10 feletti ponty húzta el. Ez a hal is jó erőben volt, mint a többi társa.

merenyei amur

merenyei amur

Szombaton kaptunk a viharos szél mellé esőt is, de a halak kapókedvét ez sem szegte. Nekem ismét egy erőteljes húzós kapással jelentkezett a csütörtök esti 14,40-es ponty, ugyanazt a csalikombinációt húzta el.

merenyei amur

merenyei amur

Az eső meghozta a darabosabb halakat. Jani jobb oldali botján, füstölős kapással jelentkezett ez a csodaszép pikkelyes.

merenyei amur

merenyei amur

Összeségében egy pörgös pecán vagyunk túl, bár az időjárás nem kedvezett nekünk, szép egészséges halakat sikerült fogjunk, amik nagyon jó erőben voltak, így minden halat élmény volt kifogni. Köszönjünk a kiváló minőségű csalikat a SpecialX csapatának!

Spengler János, Gyugel Balázs

További írások

nemesnadudvar

Húsvéti horgásztúra Nemesnádudvaron

SpecialX-el a Balatonon

SpecialX-el a Balatonon

Haromfa_revans_a_toklevelesben

Háromfa - Revans a töklevelesben

tavaszi_pontyhorgaszat_a_prodi_to_partjan

Tavaszi pontyhorgászat a Pródi tó partján