Írások

Tavaszi pontyhorgászat a Pródi tó partján

Lebeda Attila
Lebeda Attila
2021.04.12 22:36
Tavaszi pontyhorgászat a Pródi tó partján

Négy barátommal az általam kedvelt Pródi Bojlis Tóra érkeztünk egy rövid, mindössze 10-12 órás horgászatra. A horgászat napján az időjárás kicsit sem volt kegyes hozzánk, hiszen fagyos és szeles idő fogadott minket. A nap folyamán az idő folyamatosan változott, többször kisütött a nap, de volt, hogy hó esett. Nagyon vártam már ezt a horgászatot, hiszen idén először érkeztem a vízpartra, és immár a SpecialX bojliajival.

Nagy halas horgászatot terveztem, ezért 390-es, 3.5 LB-s botokkal érkeztem, távdobó orsókkal a nagy távolságok miatt. Két kedvenc előkémet alkalmaztam, az egyik boton egy KD-Riges szerelék,  a másikon pedig egy Blowback Rig várta, hogy egy nagy testű ponty elhúzza. A SpecialX termékpalettájából két bojlit választottam, ezek a következők voltak: 20 mm-es Smoky, és 24 mm-es Golden. Mindkét bojli alkalmas a tavaszi felmelegedő vizes horgászatra, illetve számomra most a legfontosabb a szelektálás volt, hiszen a tóban rengeteget kisebb hal is él, a nagyobb méretű pontyok mellet.  Az etetés is ezekből a bojlikból állt, minden esetben a dobások után, 10-15 szem bojlit dobócsöveztem a szerelékek mellé a körülményekhez képest a lehető legkoncentráltabban.

Rapid tavaszi pontyhorgászat a Pródi tó partján

Kapásra várva

Már az első dobás után, körülbelül háromnegyed órával a Golden bojlira megérkezett az idei első halam egy erős húzós kapást követően. Miután ráemeltem a botra már azonnal tudtam, hogy jól fog kezdődni az évem, hiszen a zsinór végén, egy komótos mozgású, erős pontyot éreztem. A fárasztás után pedig egy 13.5 kg.-s tükörpontyot tarthattam a kezemben.

Pródi bojlis tó ponty

Jól kezdődik az idei szezon

Pródi tó ponty

Hamar jött a következő

A nap folyamán még három 8 kg körüli pontyot sikerült fogni, mind a három a Smoky bojlira érkezett.

A horgászatot pozitívnak értékelném, a rendkívül rövid idő ellenére sikerült pár szép halat fognom. Remélhetőleg az elkövetkezendő időszakban már lehetőség lesz több napos horgászatokra is az éjszakai horgászat engedélyezésével, és az idő is kegyesebb lesz hozzánk. Az ezt követő pecákhoz is nagyon bizakodóan állok, hiszen már az első alkalommal bizonyították a bojlik fogósságukat.

További írások

Izek_es_illatok_szerepe_a_pontyhorgaszatban

5 óra a Széki-tavon

Tenyezok_a_pontyhorgaszatban

Tényezők a pontyhorgászatban

nemesnadudvar

Húsvéti horgásztúra Nemesnádudvaron

bojlis_eloke_kotesek_kd-rig-kotese

Rapid őszi pontyhorgászat a Széki tavon