Írások

Tényezők a pontyhorgászatban

SpecialX
SpecialX
2021.03.12 08:37
Tényezők a pontyhorgászatban

Régóta fortyog már bennünk a gondolat, hogy össze kellene foglalni a mindazon tényezőket, amik hatással lehetnek egy horgászat kimenetelére. A szituáció, amikor nem úgy alakulnak az események egy horgászat során ahogy elvárnánk mindenki számára ismert, azonban az, hogy miképp közelítjük meg a problémát már mindenkinél más. A legegyszerűbb a csaliban keresni a hibát, de valóban ilyen egyszerű lenne? Hát közel sem…

Sokan azt gondolják, hogy a pontyhorgászat egyszerű sport. Be kell etetni, be kell dobni és várni a csodát, ami vagy megtörténik, vagy nem. Ha szerencsénk van, és fogunk, akkor minden jó, következő horgászatnál ugyanúgy csinálunk mindent. Ha viszont nem fogunk semmit, akkor a legegyszerűbb arra gondolni, hogy a csali nem megfelelő. A legtöbben ilyenkor a büdös halas jellegű bojlit egy „édesre”  cserélik, és ha a következő túrájuk során ismét a szerencse folytán halakba akadnak, akkor elkönyvelik, hogy ezen a vízen az édes bojli működik ebben az időszakban. Korábban már írtunk az ízek és illatokról szerepéről, ne felejtsd el elolvasni azt a cikket sem.

Nem megbántva senkit, de a probléma az, hogy a horgászok egy jelentős része megragad ezen a szinten, és pecáról pecára, sokszor napról napra cseréli a csalikat amikor kevesebb kapása van az elvártnál. Sok esetben az elvárások sem reálisak és elvárjuk, hogy majd az etetésre beszórt 1-2 kg "olcsó árfekvésű etetőbojli" között megtalálja a várva várt halunk az egy szem minőségi beltartalmi értékekkel bíró horogcsalit. Nem szeretnénk egyszerre túl sok problémát felvetni, mert mindegyik megérne egy cikket, de sok esetben ez a helyzet.

A legfontosabb tényező a sikeres pontyhorgászatban

Mi a legfontosabb tényezője a sikernek? Nem, nem a csali. Természetesen az adott szituációhoz és CÉLhoz passzoló beltartalmi értékekkel felvértezett, és egyéb mefelelő tulajdonságokkal bíró csali elengedhetetlen ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki az adott horgászatból, de egy jó horgász egy közepes minőségű csalival is képes elérni eredményt. Itt ki is mondtuk a lényeget: a legfontosabb tényező maga a HORGÁSZ. Furcsa lehet, hogy gyártóként ezt állítjuk, de ahelyett, hogy hazabeszélnénk, inkább azt írjuk le amit valóban fontosnak tartunk.

Hasonlítsuk össze a jó horgászt a helytelenül gondolkodó, "csak be kell dobni a csalit" horgásszal. Az egyszerűség kedvéért előbbit hívjuk Lacinak, utóbbit pedig Aladárnak. Aladár gondolatmenetéből már adtunk egy kis ízelítőt korábban, végtelenül egyszerű. Ha jönnek a halak akkor jó a csali, ha nem akkor csere, jöhet a citromos helyett a fahéjas, majd a fahéjas helyett a málnás és így tovább. Na de nézzük a részleteket, az ördög ugyanis mindig ezekben rejlik.

Mitől lesz valaki jó pontyhorgász?

Kezdjük Lacival. Már ott megmutatkozik a különbség, hogy pontosan tudja mit szeretne fogni és azt is, hogy ehhez milyen etetési stratégiára lesz szüksége. Ezt már a horgászat előtt alaposan átgondolja és felkészül rá. A csalit nem az alapján választja, hogy az adott vízen milyen ízvilág "működik", hanem van egy határozott elképzelése arról, hogy a stratégiához, ami a sikeréhez a legjobban szükséges, milyen paraméterekkel rendelkező csali lesz a legideálisabb. Ez céltól, attól, hogy az év melyik részében megy horgászni, milyen az apróhal sűrűség az adott vízen, stb. változhat. A megfelelő emészthetőség alap elvárás egy csalival szemben, az, hogy mikor megy horgászni pedig a csaliban lévő makronutriensek ( fehérje, szénhidrát, zsír ) összetételének arányára lesz hatással. A cél szintén többféle lehet. Mivel bojlis horgászatról beszélünk, ami véleményünk szerint minden esetben a maximális szelektivitásról szól, ezért mi most más céllal nem szeretnénk foglalkozni. Amennyiben a célunk a mennyiség és nem a minőség, akkor nem jó módszert választottunk, javasoljuk inkább a feeder-es vonalat, ugyanis erre a célra az hatékonyabb.

Ismert a cél, ehhez megvan a stratégia, amihez pedig az ezekhez passzoló csali. Laci nem visz két különböző összetételű csalinál többet a vízpartra (véletlen se gondold, hogy az egyik büdös, másik édes, ugyanis nem ez alapján választ). Annak, hogy mindössze maximum két fajta csalit visz magával az oka az, hogy megvan az előzetesen a stratégiához és célhoz érvek alapján választott, csalikba vetett HIT és BIZALOM. Emiatt Laci nem azon fog gondolkodni a túra során, hogy vajon jó csalikat hozott e, hanem képes lesz más tényezőket is végiggondolni, ugyanis tudja nagyon jól, hogy van pár.

Elkezdődött a horgászat, Laci rendíthetetlenül halad a stratégiája szerint. Megvannak az ígéretes helyek, amik feltérképezésére nem sajnálta az időt, ugyanis tudja nagyon jól, hogy az egyik, talán a legfontosabb tényezője a sikernek az, hogy a megfelelő helyen kell horgászni, ahol a halak gyakran megfordulnak. Tudva, hogy ezen tudás megléte elengedhetetlen, horgászunk a hely adottságait teljes mértékben kihasználva minden ilyen pontot valamilyen módon megjelöl, és a stratégiájához megfelelő mennyiségű etetést alkalmazva elkezdi etetni akkor is, ha tudja, hogy nem fogja mindegyiket azonnal horgászni. Az etetéshez nem "olcsó árfekvésű, minden évszakban működő" bojlit használ, hanem pontosan ugyan azt, amivel csalizni is fog.

Végszerelékét alaposan végiggondolt érvek alapján alakítja ki a hely adottságait figyelembe véve. Csaliját nem engedi el 5-8 cm-re a horogtól annak érdekében, hogy szelektálni tudjon, ugyanis pontosan tudja, hogy ezzel a "szelektálási technikával" nem csak a kisebb halakat fogja leszelektálni. Behúzós horgászat esetén nem használ 60-80g-os ólmokat, ugyanis tisztában van vele, hogy az önakasztáshoz még egy megfelelően megfent horog esetében is hatékonyabb, ha nagyobbat használ, ezért mondjuk egy 140g-os középkönzolos ólmot akaszt a klipszbe. A használt horgok hatékonyságát és élességét minden behúzás előtt kritikusan ellenőrzi és nem sajnálja rá az időt, hogy a lehető legélesebbre fenje azokat.

Behúzás után a zsinórt amennyire csak lehet megfeszíti, majd kapásjelzője érzékenységét is beállítja, hogy a legapróbb mozgást is érzékelni tudja. Nem csak az erőteljesen húzós kapás jelenti azt, hogy hal van a horgon. Számtalan víz alatti felvétel is bizonyítja, hogy egy nem megfelelően megfeszített zsinór, vagy nem elég érzékeny kapásjelző esetében akkor sem szerzünk tudomást halunk horgon létéről, amikor már akár 20-30cm-t is elmozdult a súlyunk. A rutinos öreg példányok az akasztás pillanatában sem minden esetben esnek kétségbe. Sokszor addig el sem mozdulnak az akasztás helyéről, amíg meg nem szabadulnak a horgunktól. Arról pedig, hogy hányszor veszi fel a halunk a csalit anélkül, hogy meg sem akadna, inkább ne is beszéljünk. Ennek több oka lehet. Nem megfelelő méretű a súly, tompa a horgunk, nem megfelelő az előke, vagy a hajszálelőke hossza. Laci tudja, hogy ezek a tényezők mennyire kritikusak, mindeközben Aladár már a nyolcadik gyártó csaliját teszi fel a 60g-os ólom és a tompa horga mellé, mindezt persze 6cm-re elengedve, mert ő csak a nagyokat szeretné megfogni. Reméljük érződik a kontraszt.

Telnek a napok, egyelőre kapás nélkül. Itt jön be Laci másik fontos tulajdonsága: TÜRELMES. Nem esik kétségbe, ha nem fog azonnal halat. Van egy célja, stratégiája, és aszerint halad tovább. Tudja nagyon jól, hogy a szelektív pontyhorgászatban ez teljesen normális tud lenni. Ennek ellenére folyamatosan szemléli az általa kiválasztott pontokat, keresi a halra utaló jeleket, végiggondolja taktikája helyességét, de kitart, aminek legtöbb esetben meg is van az eredménye.

Konklúzió

A témáról rengeteget lehetne még írni, de reméljük, hogy ez a rövid írás is rávilágított arra, hogy a hatékony bojlis horgászat nem olyan egyszerű, mint azt sokan gondolják. Csodacsali nem létezik és minden csalihoz kell egy jó horgász, bizalom, valamint nem tagadjük, szerencse is több, meg sem említett, egyéb más tényezők mellett. Mindezek tudatában még a legfelkészültebb horgásszal is előfordulhat, hogy bizony hal nélkül marad. Természetesen ennek is megvan az oka, de pont ezért gondoljuk azt, hogy a pontyhorgászat a soha véget nem érő tanulásról szól, azonban ha az ember megragad azon a szinten, hogy minden eredménytelenség okának a csalit tudja be és nem kezd el mélyebbre ásni, akkor bizony élete végéig csak a felszínt fogja kapargatni, és rosszul közelíti meg a bojlis horgászatot, ugyanis ez ennél jóval többről szól.

További írások

Izek_es_illatok_szerepe_a_pontyhorgaszatban

Ízek és illatok szerepe a pontyhorgászatban

tippek_torpeharcsa_ellen

5+1 tipp a törpeharcsák ellen

Haromfa_revans_a_toklevelesben

Háromfa - Revans a töklevelesben

bojlis_eloke_kotesek_kd-rig-kotese

Bojlis előke kötések - KD Rig kötése