Írások

Bojlizás töklevelek között - TIPPEK

SpecialX
SpecialX
2020.07.08 14:36
Bojlizás töklevelek között - TIPPEK

Hogyan horgásszunk töklevelek között? Ez a cikk azokat a dolgokat hivatott bemutatni, amiket az eddigi tökleveles bojlis horgászataink alapján tapasztaltunk ki. Hasznos információk azok számára, akik még nem tapasztalták meg milyen munkával jár egy ilyen vízterületen bojlizni és sikeresnek lenni.

Mi kifejezetten szeretünk tökleveles vizeken horgászni. Megvan a maga varázsa, és sokkal jobban tudunk örülni a megfogott halaknak (legyen az bármekkora), mint egy egyszerűbb vízen horgászva. Töklevél szempontjából a kedvenc vizünk egyértelműen Háromfa. Meseszép a környezet, kifogástalan a vendéglátás, korrekt árak és szolgáltatás. Ennyi mese után térjünk rá a lényegre, a folytatásban pontokba szedve, megindokolva foglaljuk össze azokat a dolgokat, amik szerintünk lényegesek:

tökleveles tó

Háromfára jellemző sűrű töklevélrendszer

Elhagyós szerelék alkalmazása

Úgy gondoljuk, hogy ez az a pont, amit nem nagyon kell magyarázni. Ha valaki a lehető legsikeresebb szeretne lenni, kénytelen elhagyós szerelékkel horgászni egy ilyen területen. A fix klipszes, ólmos végszerelék kialakítást mindenképpen el kell felejteni, ugyanis jóval nagyobb a halvesztés veszélye, de ami még fontosabb, hogy az elhagyós szerelék kíméletesebb megoldás. Talán még az inline ólmos kialakítás működőképes lehet, azonban szerintünk az is csak felesleges hibalehetőség, mikor sűrű töklevélben horgászunk.

Ne használjunk biciklibelső gumit

Amikor elhagyós szerelékről beszélünk a legtöbben köveket használnak, amiket forgókapocs, fix ólomklipsz és biciklibelső gumi segítségével rögzítenek. Nem a legjobb megoldás szerintünk, mert ha túl vastag a gumi akkor olyan mértékben szorítja a követ, hogy képtelen elhagyni azt, ha viszont túl vékony, akkor pedig a gumi rugalmassága miatt a csali felvételekor a hal és a súly közötti kontakt nem lesz elég direkt, és emiatt az akasztás nem lesz minden esetben hibátlan. A kővel önmagában semmi gond nem lenne, azonban ez a rögzítési mód nem egy jó megoldás. Sok helyen engedik a kő helyett az ólmok elhagyását is, ennek a rögzítése legtöbb esetben forgókapocs segítségével történik, elhagyós klipszet használva tökéletes lesz az akasztás, azonban az ólom használatát ebben az esetben nem javasolnánk. Ennek egyszerű oka az, hogy nagy mértékben szennyezzük a vizet ha minden horgászat alkalmával több kiló ólmot bent hagyunk. További hátránya, hogy igen drága mulatság lenne ha minden kapás után elmaradna az ólom. Véleményünk szerint a legjobb megoldás ha betonkockákat használunk. Előnye, hogy bármekkora tömegűre elkészíthetjük, valamint forgókapcsot is helyezhetünk bele, így a rögzítése is megoldódik. Fontos, hogy válasszunk nagy sűrűségű betont, így kisebb méretű, de viszonylag nagy tömegű súlyt tudunk gyártani. Hátránya természetesen az, hogy magunknak kell elkészíteni, ami nem kis munkával jár, de ez nem az a peca, amire az ember felkészületlenül elmehet. Mivel a sűrű töklevélben a zsinórunkat feszesen kell tartanunk, hogy a legapróbb kapást is észlelni tudjuk, ezért szerintünk az ideális tömeg 200-300g között mozog.

elhagyós klipsz

Nem a leghatékonyabb megoldás.

elhagyós szerelék

Használjunk elhagyós klipszet.

betonkocka

A használt betonkockák.

növényzettel bevont betonkocka

A partszélben található növényzettel bevonva már kevésbé feltűnő a vízben.

Nincs szükség erőgumira

Sokan fontosnak tartják az erőgumis végszereléket, ami úgy néz ki, hogy a klipsz fölé vagy az előke és a klipsz közé gumit helyeznek, melynek közepében fonott zsinór található, ami megakadályozza, hogy a gumi adott mértékű nyúlás következtében elszakadjon. Ez pontosan ugyanazt a hátrányt fogja eredményezni mint amit az előző pontban is leírtunk, egyszerűen csak rontja az akadást, a kontakt direktségét fogjuk elveszíteni vele. Ne használjuk!

Ne motorozzunk

A csónakmotor használata egy kényelmi szempont, amit mi is szívesen használunk normál esetben, azonban a tökleveles vizeken minden esetben evezünk. Ennek az oka természetesen az, hogy nem szeretnénk tönkretenni a töklevelet. Megvan az evezős peca maga sajátossága egy ilyen vízen, felértékelődik minden fogás.

Használjunk ólmot swinger helyett

Ezt a megoldást nem csak a sűrű töklevélrendszer, hanem nagy távolságok miatt is célszerű használni. 250g-os betonkocka esetében nyugodtan használhatunk 100-140g-os ólmokat swinger helyett. Erre azért van szükség, mert a zsinórunkat extrém feszesen kell tartanunk ahhoz, hogy a legapróbb kapást is észlelni tudjuk. Ne minden esetben számítsunk nagy kapásokra ha töklevélben horgászunk, sok esetben 1-2 csippanás fogja jelezni azt, hogy hal van a horgon. Az ólom rögzítését legegyszerűbben egy lead clips segítségével tudjuk megoldani.

ólom swinger helyett zsinóron

Nem a megszokott látvány, ugye?

Csónakból "fárasszunk"

A csónak használata szerintünk mindenki számára egyértelmű egy ilyen területen. A fárasztás pedig azért van idézőjelek között, mert a kapás után a lehetőleg leggyorsabban reagálva kell a hallal való kontakt felvétel nélkül azonnal csónakkal a hal fölé menni, majd a töklevelektől szabaddá tenni a zsinórt, amit már legtöbbször a szákolás követ. Hívhatjuk ezt a folyamatot fárasztásnak is, azonban egy ilyen vízen ez kicsit más jellegű élmény. A kapás utáni laza zsinórra azért van szükség, mert így halunk sokkal nyugodtabb, míg fölé nem érünk. Ez azért előnyös, mert így kevesebbet mozog és remélhetőleg nem tekeri fel a zsinórt a töklevelek szárára. 

Keressük a lehető legsűrűbb tökleveles részt

A töklevélen lévő apró állatkák rengeteg természetes táplálékot nyújtanak a halak számára, minél sűrűbb a tök, annál több táplálék. Ha a sűrű töklevél még egy 5-15cm-es iszapréteggel is párosul, na akkor biztosak lehetünk benne, hogy jó helyen járunk. 

szúnyoglárva iszapban

A töklevélen és az iszapban minden megtalálható. 

Tapogatórúd, kampózó fontossága

Tudnunk kell, hogy pontosan hova is helyezzük el a végszerelékünket. A radart ilyen terepen elfelejthetjük, ilyenkor jön képbe a tapogatórúd. Segítségével egyrészt az aljzat minőségét, iszapréteg vastagságát tudjuk megvizsgálni vele, másrészt pedig a gyökérrendszer aljzaton történő elhelyezkedése is pontosan meghatározható. A kampózó nem arra való, hogy fárasztáskor a töklevelet tépjük vele, ezt csak végső esetben kell használni ha a halunk egy gyökér alatt átbújva, vagy egy akadóba lefűzte magát. Ebben az esetben meg kell keresnünk az akadó utáni és a hal közti zsinórt, és kampó segítségével felhúzva azt, kézzel folytatódhat a fárasztás, vagy zsinórt elvágva, akadóból kihúzva és ismét összekötve bottal folytathatjuk a munkát. Extrémnek hangzik, valójában az is, de az ilyen peca erről szól.

Ezek azok az információk, amik szerintünk fontosak ahhoz, hogy a lehető legkevesebb halvesztéssel tudjunk horgászni a töklevelek között. Ha szívesen megnéznéd, hogy hogyan horgászunk mi Háromfán, akkor kattints IDE!

Ha pedig a háromfai túráinkról szeretnél még többet megtudni, akkor katt IDE.

Sok sikert kívánunk!

nagy ponty háromfáról

A megérdemelt jutalom.

20 kg feletti ponty

nagy ponty háromfa

háromfai koi ponty

-----

Tudtad? Ha feliratkozol a hírlevelünkre, akkor egy VIP vásárlói kategóriába kerülsz, ami a következő előnyökkel jár:
- Exkluzív, senki más számára nem elérhető ajánlatokat illetve kuponokat kapsz (feliratkozás után már azonnal!)
- Filmjeinket még a megjelenés előtt megnézheted egy olyan linken keresztül, amit kizárólag hírlevélben küldünk ki.

További részletek itt.